tisdag 28 juni 2011

Då och Nu: Karate Kid

Vi har en Karate Kid från 1984 och 2010. Frågan är: Kan den moderna leva upp till originalet?



I originalet så har vi Daniel, spelad av Ralph Macchio som är den mobbade som sedan blir karateelev åt Mr. Miyagi, spelad av Pat Morita.




I 2010's Karate Kid så har vi istället Dre som spelas av Jaden Smith (Will Smith's unge) och han blir (och håll i hatten) Kung Fu-elev åt Mr Han som spelas av Jackie Chan.



Där har ni, som ni kanske förstår, första frågan. Varför heter den fortfarande Karate Kid, när snubben tränar Kung Fu? Känns ändå som en ganska viktig detalj, om nu filmen fortfarande ska heta Karate Kid?

Skillnader mellan karaktärerna, då och nu, är till exempel så är Mr Miyagi en riktig surgubbe, och dessutom rund som en liten boll och rör sig även som en sådan. Det lyser inte precis karatemästare i pannan på honom, medan Mr Han har humor och charm och vet dessutom hur Kung Fu ska se ut.

Skillnaden på Dre och Daniel är framför allt att Dre är mycket yngre (Daniel är 16 och Dre är 12 om jag inte minns fel?) och det gör faktiskt Daniel väldigt tillbakadragen och väldigt ocharmig. Dre är istället utåtriktad, charmig och väldigt rolig också, vilket gör att man uppskattar ju faktiskt honom som huvudperson, medan man bara blir förbannad på Daniel.

                                                                             "He's to old!" - Yoda

En annan viktig person är den elake tränaren, och intrycket av elakhet och rädsla som han ska inge.
Skillnaden är uppenbar...



Den ene har läskiga, buskiga, elaka ögonbryn medan den andre liknar David Hasselhoff(som inte är läskig).

Jag brukar inte gilla förnyelser. Inte alls faktiskt. Men när det kommer till Karate Kid får jag nästan slänga in handduken.

Karate Kid fr 1984.
Jag tyckte den var för lång och därmed väldigt seg genom större delar av filmen. Mästaren liknar och rör sig som en köttbulle och "skurken" är skrattretande samt att huvudpersonen är en irriterande liten bratt. Trots dessa många nackdelar, så har filmen fortfarande sina poänger.

Karate Kid fr 2010.
Jag tyckte om den. Lite lång emellanåt, men efteråt så är man fortfarande nöjd. Alla personer och figurer har sin charm och filmen har en slutscen som ger mig gåshud och gör mig lite lätt tårögd. Jackie Chan och Jaden Smith gör båda lysande insatser. Nackdelar är förvirringen hos Kung Fu-tränandet när filmen heter Karate Kid samt att låten till eftertexten är Justin Bieber's "Never Say Never", vilket gör en lite besviken. Vad som helst men inte den muppen. Lite antiklimax på en bra film faktiskt.


Hur som helst.

1984'n är gjorde mig besviken. Trots detta är det en klassiker som varje filmälskare bör ha sett.

2010's är en underbar familjefilm, som varenda 10-åring kommer att älska (Tro mig. Min 10-åriga lillebror lade in den i familjens iPad och såg den 2 gånger på rad i bilen på väg upp till Åre).

Trailer: 1984



Trailer: 2010



Och här kommer f.y.i ett alternativt slut som ni har tillgång till ifall ni köper 2010's Blue-Ray version :D Tyckte det var coolt^^ (SPOILER ALERT)


Sådär. Nu har jag nog skrivit nog för ikväll! :D Peace Out hombres! :D