söndag 10 april 2011

Silence of the Lambs

Silence of the Lambs från 1991, eller "När lammen tystnar", som den heter på svenska, skulle nog hamna som nummer 6 på min toplista.



Den handlar om FBI kandidaten Clarice Starling (Jodie Foster) som försöker fånga en sinnessjuk seriemördare som är känd för att flå sina offer. Utan några som helst spår efter mördaren som kallas "Buffalo Bill" så lyckas hon leta upp hans fd psykolog, som helt klart vet saker. Ända problemet är att psykologen är själv tokig, och inlåst på ett stängt psyksjukhus, och han är känd som kannibalen Dr Hannibal  Lecter (Anthony Hopkins).

Helt underbar film. Anthony Hopkins kan konsten att spela galen. Han framstår verkligen som ett manipulerande äckel, och i rollen som Hannibal får han dig verkligen att må illa.

Filmen fick 3 sena uppföljare. Hannibal(2001), Red Dragon(2002) och Hannibal Rising(2007). Anthony Hopkins stannade i Hannibal och Red Dragon, medan Jodie Foster bara gjorde Silence of the Lambs. Enligt mig så är det bara Hannibal som är en okej uppföljare som också borde ses.

Trailer:





"A census taker once tried to test me. I ate his liver with some fava beans and a nice chianti."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar