söndag 1 maj 2011

Gladiator

Kör en till innan jag lägger mig med lite sent lördagsgodis och That 70's Show. Coming up next: Gladiator.


Russel Crowe spelar den romerska legionären Maximus, som efter att ha stridit för det stora Romarriket bara vill åka hem och gå från krigsförare och erövrare till bonde och familjefar. Maximus kommer dock aldrig hem till det livet, utan blir istället förråd av kejsarens son Commodus (Joaquin Pheonix) som efter att ha mördat sin far kejsaren Marcus Aurelius (Richard Harris) ger order att avrätta Maximus och döda hans familj. Maximus övermannar och dödar de fem soldaterna som underskattat sin förre detta ledare, och flyr hem, för att finna sin son och sin fru döda.

Då han lägger sig på backen och väntar på att själv få dö, så blir den apatiske Maximus plockad av slavhandlare som säljer honom som gladiatorslav. Maximus ser här en plan. Att bli Roms främste gladiator, att få komma till Colloseum och få stå framför Commodus, som nu tagit över tronen som kejsare, och visa vem han har gett sig i bråk med.

Den här filmen har sedan länge legat på IMDB's topp 250. Det är en underbart bra film, som biter lika mycket i actionmuskeln som i hjärtat. Starka scener och ett otroligt stämningsskapande av det gamla romarriket.

Gladiator är en film som är värd att sätta sig framför en lång kväll, och verkligen titta på, och koncentrera sig på alla detaljerna. För varje gång du ser den blir den bättre.

Trailer: 


Ha det fint gott folk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar